

## Fundamentals of Satellite Communications (SATCOM) SKMM Academy, Cyberjaya 16-18 July 2012

PROGRAMME AGENDA - DAY 1						
Time	Module/Activity	Trainer	Duration			
8.30 - 9.00am	Registration		30 mins			
9.00 - 9.20am	Opening Address by Chairman, SKMM		20 mins			
9.20 - 9.30am	Group Photo Session		10 mins	Learning Objectives – Acquire sound understandings on;		
9.30 - 10.30am	<ul> <li>Topic 1: Introduction to SATCOM</li> <li>History of Satellite Communications</li> <li>Overview of Satellite Communications</li> </ul>	Prof Tharek WCC UTM	60 mins	<ul><li>What is Satellite and How it Works</li><li>Types of Satellites</li><li>Spectrum Used</li></ul>		
10.30-11.00am	Tea Break		30 mins			
11.00– 1.00pm	<ul> <li>Topic 2: Orbital Mechanics</li> <li>Orbit Mechanics</li> <li>Look Angle Determinations</li> <li>Orbit Determination</li> <li>Demonstration + Case Study</li> </ul>	Prof Tharek WCC UTM	120 mins	<ul> <li>Planetary laws</li> <li>Orbital elements</li> <li>Determine "Angle "to Adjust Towards Geo Satellite</li> </ul>		
1.00 – 2.00pm	Lunch		60 mins			
2.00 – 3.30pm	<ul><li>Topic 3: Satellite Link Design</li><li>Basic Transmission Theory</li><li>System Noise Temperature and G/T</li></ul>	Prof Tharek WCC UTM	90 mins	<ul> <li>C/N Ratio Calculation - Satellite Communication Design</li> <li>Noise Sources</li> <li>How Thermal Noise being Generated - Receiving System</li> </ul>		
3.30 – 4.00pm	Tea Break		30 mins			
4.00 – 5.30pm	<ul><li>Topic 3: Satellite Link Design (continued)</li><li>Link Budget</li><li>Demonstration + Case Study</li></ul>	Prof Tharek WCC UTM	90 mins	Satellite Link Budgets		
5.30pm	Day 1 ends					





## Fundamentals of Satellite Communications SKMM Academy, Cyberjaya 16-18 July 2012

PROGRAMME AGENDA - DAY 2						
Time	Module/Activity	Trainer	Duration	Learning Objectives – Acquire sound understandings on;		
8.30 - 10.30am	<ul> <li>Topic 4: Propagation Effects</li> <li>Attenuation and Depolarization</li> <li>Rain Effects</li> <li>Prediction of Rain Attenuation</li> <li>Demonstration+ Case Study</li> </ul>	Prof Tharek WCC UTM	120 mins	<ul> <li>Satellite Propagation Factors &amp; it's Impact</li> <li>The Link Budget: Propagation Signal Loss, Rain</li> </ul>		
10.30 – 11.00am	Tea Break		30 mins			
11.00 - 1.00pm	<ul> <li>Topic 5: Int'l Legal &amp; Organisational Frameworks</li> <li>International Telecommunications Union (ITU) and Radio Regulations</li> <li>Regional Planning &amp; World Radiocommunication Conference (WRC)</li> </ul>	Ir. Hj Zaki SKMM Academy	120 mins	<ul> <li>Role of ITU, Memberships Tiers &amp; Costs</li> <li>ITU Reference Documents</li> <li>The Role of WRC, Key Players &amp; WRC Meetings</li> <li>How Resolutions Arrives</li> <li>Key Resolutions during Previous WRCs</li> </ul>		
1.00 – 2.00pm	Lunch Break		60 mins			
2.00 – 3.30pm	<ul><li>Topic 6: Harmonisation and Coordination</li><li>Terrestrial (Border) Coordination</li><li>Satellite Coordination</li></ul>	Hj Shamsul Najib SKMM	90 mins	Satellite Coordination Process and Procedures		
3.30 – 4.00pm	Tea Break		30 mins			
4.00 – 5.30pm	<ul> <li>Topic 7: How Spectrum is Managed</li> <li>Role of SKMM</li> <li>Overview of Spectrum Management</li> <li>Assignment of Spectrum</li> </ul>	Ir. Haji Zaki SKMM Academy	90 mins	<ul> <li>Role of SKMM in Managing Spectrum</li> <li>Processes related to Spectrum Management</li> <li>Types of Assignments; Costs and Application Processes</li> </ul>		
5.30pm	Day 2 ends					



## Fundamentals of Satellite Communications SKMM Academy, Cyberjaya 16-18 July 2012

PROGRAMME AGENDA - DAY 3					
Time	Module/Activity	Trainer	Duration	Learning Objectives – Acquire sound understandings on;	
8.30 - 10.00am	<ul> <li>Topic 8: Satellite Subsystems</li> <li>Attitude &amp; Orbit Control Subsystems (AOCS)</li> <li>Telemetry and Commanding</li> <li>Power, Propulsion</li> <li>Thermal, Structure</li> <li>Communication</li> </ul>	Zainudin Abdul MEASAT	90 mins	<ul> <li>Major satellite components</li> <li>Functional descriptions</li> <li>Usage</li> </ul>	
10.00 – 10.30am	Tea Break		30 mins		
10.30am - 2.00pm	<ul> <li>Topic 9: In-Orbit Operations and Station Keeping</li> <li>Space Geometrical Event</li> <li>Station Keeping Principles</li> <li>Orbit Perturbations + Type of Manoeuvre</li> </ul>	Zainudin Abdul MEASAT	90 mins	<ul> <li>Orbit disturbances</li> <li>Process of keeping satellite in the orbital box</li> </ul>	
12.00 - 1.30pm	Lunch Break		90 mins		
1.30 – 2.30pm	Topic 10: Commercial Aspects of SATCOM	Yau Chyong Lim MEASAT	60 mins	<ul> <li>Overview of various business aspects of Satellite Communications, including procurement and launch of satellite, market segments and challenges</li> </ul>	
2.30 – 3.00pm	Movement to MEASAT Teleport & Broadcast Centre	2	30 mins	Visit to MEASAT Teleport & Broadcast Centre	
3.00 – 5.00pm	<ul> <li>Topic 11: MEASAT Teleport &amp; Broadcast Centre</li> <li>Satellite Operation Centre</li> <li>Network Management Centre</li> <li>Antenna Farm</li> </ul>	MEASAT Corporate Communications	120 mins	Overview of MEASAT's Operation on:  • The Usage of Satellite  • How to Operate Satellites in Space  • The Functions of a Teleport	
5.00 – 5.30pm	<ul><li>Closing Ceremony</li><li>Award of Certificate + Refreshments</li></ul>		30 mins		
5.30pm	Programme ends				